Please select your home edition
Edition
Selden 2020 - LEADERBOARD

Barcelona World Race - Com fletxes cap al sud

by Barcelona World Race Media on 11 Jan 2015
23/12/2014, Barcelona (ESP), Barcelona World Race 2014-15, Barcelona Trainings, One Planet One ocean and Pharmaton Barcelona World Race http://www.barcelonaworldrace.org
La nit ha estat favorable per als primers vaixells de la flota de la Barcelona World Race, que han desenvolupat amb facilitat velocitats per sobre dels 16 nusos, en una cursa de velocitat trepidant per situar-se en posició favorable per passar la zona de transició intertropical. El principal beneficiat ha estat Hugo Boss, nou líder de la classificació, que veu com la seva opció més a l'oest és seguida pel Cheminées Poujoulat, que fins ahir navegava amb una separació de 50 milles a l'est. Aquest moviment del Cheminées Poujoulat, al costat del fabulós ritme de Neutrogena i GAES Centros Auditivos, fa que l'emoció estigui servida en aquest grup. Més al NE, el Renault Captur de Jörg Riechers i Sébastien Audigane sembla seguir una estratègia d'aproximació diferent que afegeix incertesa, i se situa tercer a la classificació.

L'arribada a l'equador dels líders es podria produir diumenge a la tarda, superant p robablement en més d'un dia el millor registre de la passada Barcelona World Race. No obstant això, a mesura que l'esmentat grup de quatre vaixells s'acosta a l'equador, el vent disminueix, i aquesta tarda serà d'uns 15 nusos. Però les calmes tropicals no són tan grans com els patrons temien, sinó relativament estretes, encara que aquesta franja de vent lleuger de l'est sembla ascendir a la trobada de la flota. D'aquesta manera, la zona més difícil serà la compresa entre les latituds 5N i 5S. En aquesta àrea de convergència intertropical es preveu que el vent roli del NE a l’E molt lentament. Allà els IMOCA es trobaran núvols i ruixats que hauran de saber sortejar i aprofitar fins a passar aproximadament la latitud 5S, on trobaran alisis favorables del SW.

Davant d'una competició tan ajustada, Jean Le Cam i Bernard Stamm no es relaxen a bord del seu Cheminées Poujoulat: 'El pilot [automàtic] no porta el vaixell tan bé com nosaltr es i al principi no hem pogut descansar molt. Està bé navegar amb els altres vaixells tan a prop. [Fa uns dies] vam subestimar la velocitat amb què l'anticicló anava a baixar i ens vam quedar una mica atrapats. Estem contents d'estar de tornada, però no estem gaire ben posicionats', reconeixia el navegant suís aquest matí en videoconferència. 'Això sí, és agradable navegar al costat dels nostres amics. Els altres tres vaixells van ràpids, no ens podem relaxar', explicava Stamm.

El seu company Jean Le Cam coincidia: 'El ritme és bastant sostingut i és bastant estrany, hi ha contacte, les classificacions canvien, estem molt junts, és fabulós! Hem estat molt en contacte amb el Neutrogena i també amb el GAES Centros Auditivos, però no hem parlat.'

Els follets de Cap Verd

Le Cam també ha tingut un moment de record per a la passada participació a la Barcelona World Race, quan va perdre el pal al costat de Bruno Garcia a bord del Président: 'Tinc mals records de Cap Verd. Allà vaig rompre el pal amb Bruno (Garcia) l'última vegada. I amb el PRB (l'IMOCA de Vincent Riou) vam haver aturar-nos per reparar un timó. Però m'agraden aquestes illes'.

Precisament, i com a broma del destí, Bruno Garcia relatava un nou ensurt a les proximitats de l'arxipèlag: 'Aquest matí m'he aixecat, és una manera de parlar, ja que portava en peu bona part de la nit, i què he vist? Doncs casualitats del destí, a la mateixa latitud on vam perdre el pal del Président durant la passada edició, probablement a escasses milles de per on passàvem aquest matí, el penell de vent se n'ha anat a la porra. Casualitats de la vida, una vegada és el penell i una altra el pal sencer, penell inclòs. Sembla que els follets de Cap Verd em trobaven a faltar, però finalment m'han comprès', feia broma Garcia.

Malgrat aquest contratemps, el We Are Water dels germans Bruno i Willy Garcia va pas a pas retallant distàncies al One Planet, One Ocean & Pharmaton d'Aleix Gelabert i Didac Costa, que no obstant això, no ho estan posant gens fàcil, mantenint-los encara a unes 60 milles per la popa.

Un vaixell amb història

Però Gelabert i Costa no s'obsessionen amb els seus rivals, conscients d'estar a càrrec del vaixell amb més edat de la flota, molt fiable però amb una velocitat teòricament menor davant velers més moderns. Avarat el 2000, compta amb una trajectòria impressionant: Com a Kingfisher i amb Ellen MacArthur als comandaments, va batre el rècord de l'Atlàntic de Plymouth a Newport en 2000, va aconseguir el segon lloc en la Vendée Globe 2000/01 i va vèncer a la Ruta del Rom 2002. Va ser després l’Educación sin Fronteras amb què Albert Bargués i Servane Escoffier van donar la seva primera volta al món sense escales, a la Barcelona World Race 2007-2008. En la segona edició de la volta al món a dos, Gerard Marín i Ludovic Aglaor van navegar amb aquest IMOCA 60, rebatejat Fòrum Marítim Català. Com a One Planet, One Ocean & Pharmaton, Costa i Gelabert estan escrivint una altra brillant pàgina en la història d'aquest veler, i portant-lo al seu màxim rendiment i cuidant-lo.

Merf Owen, dissenyador del vaixell, comentava aquesta tarda: 'Per descomptat el vaixell és molt diferent de quan va ser construït per a Ellen -només el buc i l'estructura són els mateixos- però quan el vam dissenyar i construir realment volíem un vaixell que estiguéssim segurs que acabaria la regata, i per això va ser construït molt resistent. Mai vaig tenir en compte el que pogués fer el vaixell en el futur. És un vaixell molt fort comparat amb els d'ara: No em preocupava el vaixell quan Ellen competia amb ell i no em preocupa veure’l navegar una tercera Barcelona World R ace i una quarta circumnavegació. És fantàstic veure que encara li queda vida a aquest gran vaixell'.

A bord, tot va a la perfecció. 'Ho estem passant bé', explicava Didac Costa aquest matí, 'de moment no hem tingut cap problema greu. Estem fent el nostre ritme, i estem satisfets amb el que estem fent. [...] No tenim una estratègia concreta per evitar que ens enxampi We Are Water, i tampoc podem anar més ràpid perquè seria perillós i no volem que es trenqui res'. No obstant això, el duo català no perd ritme i planteja la manera més ràpida d'arribar a l'equador i superar les calmes equatorials: 'Ens hem fixat que hi ha un bon punt d'entrada [a la zona de calmes equatorials], que és una mica més a l'oest d'on van els altres vaixells. Es tracta de guanyar oest, perquè les calmes estan més a l'est d'on passarem [...], el que passa és que guanyar oest amb el vent que tenim és més difícil [...]. És el dilema entre anar més ràpid i navegar a l'est o anar més lents i més a l'oest per evitar la zona de calmes', explicava.

L'anticicló de les Açores encara està actiu i per això hi ha bon vent de component nord-est també per a l’Spirit of Hungary, més proper a la costa africana encara que ahir a la nit va trabujar per separar-se i guanyar velocitat. Nandor Fa i Conrad Colman, els patrons de major i menor edat de la flota respectivament, estan descendint a bon ritme cap a Cap Verd, tot i haver trencat el seu spi A2 fa uns dies. Però els alisis bufen més forts per al We Are Water i el One Planet, One Ocean & Pharmaton, que ja superen l'arxipèlag per l'oest.

Classificació provisional 10 gener 2015 14.00 hores UTC

1. Hugo Boss (A. Thomson - P. Ribes) a 21.413,2 milles de l'arribada

2. Cheminées Poujoulat (B. Stamm - J. Le Cam) a 2,5 milles del líder

3. Renau lt Captur (J. Riechers - S. Audigane) a 2,7 milles del líder

4. Neutrogena (G. Altadill - J. Muñoz) a 27,2 milles del líder

5. GAES Centros Auditivos (A. Corbella - G. Marín) a 45,8 milles del líder

6. One Planet, One Ocean & Pharmaton (A. Gelabert - D. Costa) a 355,2 milles del líder

7. We Are Water (B. Garcia - W. Garcia) a 410,6 milles del líder

8. Spirit of Hungary (N. Fa - C. Colman) a 578,0 milles del líder
Rooster 2023 - Aquafleece Robe - FOOTERRolly Tasker Sails 2023 FOOTERJ Composites J/45

Related Articles

20th PalmaVela Day 1
Galateia returns to defend PalmaVela title with a perfect start At the 20th PalmaVela a breezy opening pair of windward-leeward races on the Bay of Palma saw the Wally Cento Galateia make a strong start to defending their IRC-IMA Maxi division title that they won last year with a perfect scoreline.
Posted on 2 May
52 Super Series PalmaVela Sailing Week overall
Provezza are the pride of Palma after thrilling title decider Ergin Imre's Provezza crew laid to rest some of their past bad memories of racing on the Bay of Palma when they clinched the first title of the season at 52 SUPER SERIES PalmaVela Sailing thanks to a spectacular victory in the final race.
Posted on 2 May
La Grande Motte International Regatta 2024 preview
Final dress rehearsal for the Cats and Skiffs Of those 148 crews registered, 39 will represent their country in less than three months in Marseille, location of the 2024 Olympic sailing events.
Posted on 2 May
Transat CIC day 5
Richomme takes the lead in the IMOCAs The skippers have been facing tough conditions since the start and fatigue, the chilling temperatures on board, the lack of sleep, as well as the inevitable technical problems and breakages, are putting sailors and boats to the test.
Posted on 2 May
GSC achieves sustainability & environmental goals
The verification of the compliance with the standard was conducted in two phases TÜV Thüringen congratulates the organization and participants for their achievements in the Global Solo Challenge.
Posted on 2 May
Why are 3Di sails aero-optimized?
A streamlined sail shape delivers less drag, more drive, and greater effectiveness North Sails explain the advantages of aero-optimisation: a streamlined sail shape delivers less drag, more drive, greater effectiveness and enhanced durability.
Posted on 2 May
Cruise with confidence with Doyle Sails
Doyle Sails is the sailmaker of choice for many cruising catamarans and performance multihulls Doyle Sails is the sailmaker of choice for many cruising catamarans and numerous performance multihulls worldwide, continuing to lead the fleet when it comes to reliable, durable, and easy-to-handle cruising sails.
Posted on 2 May
Zhik kits out Australia's Olympic sailors
With industry-first high-performance neoprene-free wetsuit When Australia's 12 Olympic sailors take to the waters of Marseille in July this year, they'll wear the industry's first high-performance, neoprene-free wetsuits created by Sydney sailing apparel company Zhik.
Posted on 1 May
Holcim-PRB sustains bowsprit damage
Nicolas Lunven continues racing towards New York While in fifth position in The Transat CIC fleet, Team Holcim-PRB skipper Nicolas Lunven alerted his shore team on Wednesday morning that the boat's bowsprit had broken. The incident occurred overnight amid strong wind conditions.
Posted on 1 May
Momentous day for INEOS Britannia
As AC75 sets sail for first time INEOS Britannia's new race boat for the 37th America's Cup has set sail for the very first time. The British Challenger's AC75 took to the water in Barcelona with Olympic Gold medallists Sir Ben Ainslie and Giles Scott at the Helm on Wednesday 1st May.
Posted on 1 May