Please select your home edition
Edition
Sydney International Boat Show 2024

Barcelona World Race - Congestió a l'entrada de l'autopista

by Barcelona World Race Media on 5 Jan 2015
Barcelona World Race 2014-15. Gilles Martin-Raget / Barcelona World Race
Barcelona World Race 2014-15 - Tota la flota de la Barcelona World Race, a excepció de l’Spirit of Hungary, navega ja a l'Atlàntic Nord a la recerca dels vents alisis que es formaran entre avui i demà. Hugo Boss, Cheminées Poujoulat i Neutrogena comencen la batalla per ser els primers a trobar un sistema favorable i distanciar-se de la resta. Després d'ells, GAES Centros Auditivos i Renault Captur escurcen distàncies gràcies al vent de l'est que els ha acompanyat en la seva sortida de l'estret de Gibraltar.

Durant les últimes 24 hores la classificació ha sofert importants canvis, sobretot en relació a les distàncies entre els participants de la volta al món. El One Planet, One Ocean & Pharmaton avantatja en 80 milles al We Are Water, navegant tots dos ja a l'Atlàntic. Per la seva banda, el GAES Centros Auditivos navega a menys de 25 milles del grup en cap, amb un avantatge de 40 milles sobre el Renault Captur, que tot i aix manté l'esperança de donar caça els quatre primers i així comprimir una mica més la flota.

Els alisis, pròxim repte per a la flota, són els vents que circulen des dels tròpics fins a l'equador. A la zona nord el seu moviment rotatori és de nord-est a sud-oest, i per això es converteixen en una autopista perfecta de vents portants per als vaixells de la Barcelona World Race. De moment, la flota busca arrumbar cap al sud ajudant-se de l'alta pressió de les Açores abans d'arribar a l’equador. Allà els corrents nord i sud dels alisis, provinents d’Açores i de l'anticicló de Santa Helena, xoquen creant els doldrums, les calmes equatorials.


'Les condicions per a cada vaixell són molt locals, amb petites ratxes, però jo crec que els tres vaixells del davant estem més o menys amb la mateixa velocitat (de vent)', explicava aquest matí Guillermo Altadill, patró del Neutrogena, parlant sobre els seus competidors directes: Hugo Boss i Cheminées Poujoulat. Un sistema atípic i poc clar manté aquests vaixells molt junts: 'En un moment donat caldrà trabujar i algú ho farà abans que els altres, però la separació, amb tan poca velocitat, no serà molt gran'.

Un estret sempre difícil

L'estret de Gibraltar va ser complicat per al Neutrogena. Trànsit dens, xarxes de pesca i vent canviant van formar una combinació que va portar problemes al duo hispà-xilè. 'A l'estret vam trencar una mica el spinnaker perquè vam haver d’evitar d'orsada un vaixell de càrrega que ens va creuar davant, i després vam enganxar tres vegades consecutives una xarxa de pesca', comentava el barceloní Guillermo Altadill. Al costat del seu company José Muñoz, Altadill espera trobar la tranquil·litat a l'Atlàntic i així poder centrar-se només en navegar. 'Els primers tres dies encara no s'agafa el ritme. Sí que és veritat que a l a Mediterrània era tot més intens, sobretot a l'estret amb el tràfic marítim i l'entrada de vent i els problemes que vam tenir... Vam poder dormir poc'.

Patir des del principi

No obstant això, el patró espanyol no es lamenta i és dels que pensa que és millor enfrontar-se a les privacions de la vida a bord com més aviat, com la falta de son o de menjar fresc. 'Si cal patir, cal patir des del principi'. Per això els navegants del Neutrogena van decidir embarcar només menjar liofilitzat a Barcelona i entrar al cent per cent en mode regata des del moment de la sortida. 'Podríem tenir una mica de menjar fresc a bord però crec que no hi ha raó per retardar la que serà la teva dieta durant dotze setmanes. A més el menjar liofilitzat és bastant bo, així que no suposa cap problema', ha matisat Altadill.

Satisfacció a bord

Aleix Gelabert ha reconegut aquest matí estar 'mo lt content i sorprès' per la sisena posició del One Planet, One Ocean & Pharmaton, el vaixell de més edat de la flota: 'No ens havíem pogut comparar en regata amb la resta, però en teoria hauríem d'estar una mica més enrere. La Mediterrània ha estat molt complicat i això ha permès que el nostre vaixell pugui estar per davant d'altres.'

A més, contràriament a la majoria dels seus oponents, Gelabert ha assegurat que el seu pas per Gibraltar va ser 'fàcil'. 'El comunicat que teníem deia que hauria vent, però no tant', apuntava el patró català, que al costat de Didac Costa va creuar l'estret amb vent de 35 nusos. 'Sempre hi ha més vent del que diu la previsió, per això vam ser cauts. Vam tenir sort perquè hi havia relativament poc trànsit, i vam poder creuar l'estret d'una manera molt fàcil'.

Per la seva banda, el We Are Water, patronejat pels germans Bruno i Willy Garcia, va entrar ahir a la tarda a l'Atlàntic amb un temps de 3 dies, 7 hores i 50 minuts entre Barcelona i Gibraltar. Tota la flota, a excepció de l’Spirit of Hungary, ha aconseguit rebaixar la marca rècord per a aquest tram de la Barcelona World Race que ostentava el Virbac-Paprec 3 de Jean-Pierre Dick i Loïck Peyron.

L’Spirit of Hungary continua a la Mediterrània, un mar que se'ls ha complicat massa després d'una decisió tàctica infructuosa que van prendre Nandor Fa i Conrad Colman durant la primera nit de navegació durant l'aproximació a Eivissa. No forçar a les primeres milles de la regata els ha suposat navegar de encalmada en encalmada, i es troben encara a gairebé 100 milles de l'estret de Gibraltar.

Aquest dilluns a la nit, segons preveuen els butlletins meteorològics, els alisis estaran ja establerts i la flota podrà començar a gestionar el seu pas per Madeira i les Canàries, abans de tractar les temibles calmes equatorials.



Classificació provisional Barcelona World Race 2014-2015 (4 gener, 14:00 UTC)

1-Hugo Boss (A. Thomson - P. Ribes) a 22.612 milles de l'arribada
2-Cheminées Poujoulat (B. Stamm - J. Le Cam) a 2,7 milles del líder
3-Neutrogena (G. Altadill - J. Muñoz) a 3,7 milles del líder
4-GAES Centres Auditius (A. Corbella - G. Marín) a 24,2 milles del líder
5-Renault Captur (J. Riechers - S. Audigane) a 64,9 milles del líder
6-One Planet, One Ocean & Pharmaton (A. Gelabert - D. Costa) a 121,8 milles del líder
7-We Are Water (B. Garcia - W. Garcia) a 210,2 milles del líder
8-Spirit of Hungary (N. Fa - C. Colman) a 415,0 milles del Barcelona World Race

Vaikobi 2024 FOOTERRooster 2023 - FOOTERNorth Sails Performance 2023 - FOOTER

Related Articles

GSC achieves sustainability & environmental goals
The verification of the compliance with the standard was conducted in two phases TÜV Thüringen congratulates the organization and participants for their achievements in the Global Solo Challenge.
Posted today at 10:41 am
Why are 3Di sails aero-optimized?
A streamlined sail shape delivers less drag, more drive, and greater effectiveness North Sails explain the advantages of aero-optimisation: a streamlined sail shape delivers less drag, more drive, greater effectiveness and enhanced durability.
Posted today at 8:42 am
Cruise with confidence with Doyle Sails
Doyle Sails is the sailmaker of choice for many cruising catamarans and performance multihulls Doyle Sails is the sailmaker of choice for many cruising catamarans and numerous performance multihulls worldwide, continuing to lead the fleet when it comes to reliable, durable, and easy-to-handle cruising sails.
Posted today at 12:08 am
Zhik kits out Australia's Olympic sailors
With industry-first high-performance neoprene-free wetsuit When Australia's 12 Olympic sailors take to the waters of Marseille in July this year, they'll wear the industry's first high-performance, neoprene-free wetsuits created by Sydney sailing apparel company Zhik.
Posted on 1 May
Holcim-PRB sustains bowsprit damage
Nicolas Lunven continues racing towards New York While in fifth position in The Transat CIC fleet, Team Holcim-PRB skipper Nicolas Lunven alerted his shore team on Wednesday morning that the boat's bowsprit had broken. The incident occurred overnight amid strong wind conditions.
Posted on 1 May
Momentous day for INEOS Britannia
As AC75 sets sail for first time INEOS Britannia's new race boat for the 37th America's Cup has set sail for the very first time. The British Challenger's AC75 took to the water in Barcelona with Olympic Gold medallists Sir Ben Ainslie and Giles Scott at the Helm on Wednesday 1st May.
Posted on 1 May
FlyingNikka is ready to fly again
Set to get back in the water for a new season of regattas Three appointments are planned for what is to all extents and purposes the first yacht in a new generation of full foiling regatta sailing boats, starting from the Spring Regattas held next weekend in Portofino, Liguria.
Posted on 1 May
52 Super Series PalmaVela Sailing Week Day 4
A thrilling Thursday title tussle is on the cards after no racing was possible Wednesday A thrilling Thursday title tussle is on the cards after no racing was possible Wednesday at the 52 SUPER SERIES PalmaVela Sailing Week due to very strong winds on Mallorca's world renowned Bay of Palma.
Posted on 1 May
PlanetSail Episode 31: New Cup boats
With records and drama down under It's been a big month for the America's Cup as four of the six teams unveiled their brand new AC75s. Years of development work and close to 100,000 hours of build time, there is plenty riding on each of these new launches.
Posted on 1 May
Transat CIC day 4
Charlie Dalin and Yoann Richomme continue to lead in the Atlantic On The Transat CIC solo race across the North Atlantic from Lorient to New York, there are close duels at the top of both the IMOCAs and Class40s.
Posted on 1 May