Please select your home edition
Edition
GJW Direct 2020

Barcelona World Race - Com fletxes cap al sud

by Barcelona World Race Media on 11 Jan 2015
23/12/2014, Barcelona (ESP), Barcelona World Race 2014-15, Barcelona Trainings, One Planet One ocean and Pharmaton Barcelona World Race http://www.barcelonaworldrace.org
La nit ha estat favorable per als primers vaixells de la flota de la Barcelona World Race, que han desenvolupat amb facilitat velocitats per sobre dels 16 nusos, en una cursa de velocitat trepidant per situar-se en posició favorable per passar la zona de transició intertropical. El principal beneficiat ha estat Hugo Boss, nou líder de la classificació, que veu com la seva opció més a l'oest és seguida pel Cheminées Poujoulat, que fins ahir navegava amb una separació de 50 milles a l'est. Aquest moviment del Cheminées Poujoulat, al costat del fabulós ritme de Neutrogena i GAES Centros Auditivos, fa que l'emoció estigui servida en aquest grup. Més al NE, el Renault Captur de Jörg Riechers i Sébastien Audigane sembla seguir una estratègia d'aproximació diferent que afegeix incertesa, i se situa tercer a la classificació.

L'arribada a l'equador dels líders es podria produir diumenge a la tarda, superant p robablement en més d'un dia el millor registre de la passada Barcelona World Race. No obstant això, a mesura que l'esmentat grup de quatre vaixells s'acosta a l'equador, el vent disminueix, i aquesta tarda serà d'uns 15 nusos. Però les calmes tropicals no són tan grans com els patrons temien, sinó relativament estretes, encara que aquesta franja de vent lleuger de l'est sembla ascendir a la trobada de la flota. D'aquesta manera, la zona més difícil serà la compresa entre les latituds 5N i 5S. En aquesta àrea de convergència intertropical es preveu que el vent roli del NE a l’E molt lentament. Allà els IMOCA es trobaran núvols i ruixats que hauran de saber sortejar i aprofitar fins a passar aproximadament la latitud 5S, on trobaran alisis favorables del SW.

Davant d'una competició tan ajustada, Jean Le Cam i Bernard Stamm no es relaxen a bord del seu Cheminées Poujoulat: 'El pilot [automàtic] no porta el vaixell tan bé com nosaltr es i al principi no hem pogut descansar molt. Està bé navegar amb els altres vaixells tan a prop. [Fa uns dies] vam subestimar la velocitat amb què l'anticicló anava a baixar i ens vam quedar una mica atrapats. Estem contents d'estar de tornada, però no estem gaire ben posicionats', reconeixia el navegant suís aquest matí en videoconferència. 'Això sí, és agradable navegar al costat dels nostres amics. Els altres tres vaixells van ràpids, no ens podem relaxar', explicava Stamm.

El seu company Jean Le Cam coincidia: 'El ritme és bastant sostingut i és bastant estrany, hi ha contacte, les classificacions canvien, estem molt junts, és fabulós! Hem estat molt en contacte amb el Neutrogena i també amb el GAES Centros Auditivos, però no hem parlat.'

Els follets de Cap Verd

Le Cam també ha tingut un moment de record per a la passada participació a la Barcelona World Race, quan va perdre el pal al costat de Bruno Garcia a bord del Président: 'Tinc mals records de Cap Verd. Allà vaig rompre el pal amb Bruno (Garcia) l'última vegada. I amb el PRB (l'IMOCA de Vincent Riou) vam haver aturar-nos per reparar un timó. Però m'agraden aquestes illes'.

Precisament, i com a broma del destí, Bruno Garcia relatava un nou ensurt a les proximitats de l'arxipèlag: 'Aquest matí m'he aixecat, és una manera de parlar, ja que portava en peu bona part de la nit, i què he vist? Doncs casualitats del destí, a la mateixa latitud on vam perdre el pal del Président durant la passada edició, probablement a escasses milles de per on passàvem aquest matí, el penell de vent se n'ha anat a la porra. Casualitats de la vida, una vegada és el penell i una altra el pal sencer, penell inclòs. Sembla que els follets de Cap Verd em trobaven a faltar, però finalment m'han comprès', feia broma Garcia.

Malgrat aquest contratemps, el We Are Water dels germans Bruno i Willy Garcia va pas a pas retallant distàncies al One Planet, One Ocean & Pharmaton d'Aleix Gelabert i Didac Costa, que no obstant això, no ho estan posant gens fàcil, mantenint-los encara a unes 60 milles per la popa.

Un vaixell amb història

Però Gelabert i Costa no s'obsessionen amb els seus rivals, conscients d'estar a càrrec del vaixell amb més edat de la flota, molt fiable però amb una velocitat teòricament menor davant velers més moderns. Avarat el 2000, compta amb una trajectòria impressionant: Com a Kingfisher i amb Ellen MacArthur als comandaments, va batre el rècord de l'Atlàntic de Plymouth a Newport en 2000, va aconseguir el segon lloc en la Vendée Globe 2000/01 i va vèncer a la Ruta del Rom 2002. Va ser després l’Educación sin Fronteras amb què Albert Bargués i Servane Escoffier van donar la seva primera volta al món sense escales, a la Barcelona World Race 2007-2008. En la segona edició de la volta al món a dos, Gerard Marín i Ludovic Aglaor van navegar amb aquest IMOCA 60, rebatejat Fòrum Marítim Català. Com a One Planet, One Ocean & Pharmaton, Costa i Gelabert estan escrivint una altra brillant pàgina en la història d'aquest veler, i portant-lo al seu màxim rendiment i cuidant-lo.

Merf Owen, dissenyador del vaixell, comentava aquesta tarda: 'Per descomptat el vaixell és molt diferent de quan va ser construït per a Ellen -només el buc i l'estructura són els mateixos- però quan el vam dissenyar i construir realment volíem un vaixell que estiguéssim segurs que acabaria la regata, i per això va ser construït molt resistent. Mai vaig tenir en compte el que pogués fer el vaixell en el futur. És un vaixell molt fort comparat amb els d'ara: No em preocupava el vaixell quan Ellen competia amb ell i no em preocupa veure’l navegar una tercera Barcelona World R ace i una quarta circumnavegació. És fantàstic veure que encara li queda vida a aquest gran vaixell'.

A bord, tot va a la perfecció. 'Ho estem passant bé', explicava Didac Costa aquest matí, 'de moment no hem tingut cap problema greu. Estem fent el nostre ritme, i estem satisfets amb el que estem fent. [...] No tenim una estratègia concreta per evitar que ens enxampi We Are Water, i tampoc podem anar més ràpid perquè seria perillós i no volem que es trenqui res'. No obstant això, el duo català no perd ritme i planteja la manera més ràpida d'arribar a l'equador i superar les calmes equatorials: 'Ens hem fixat que hi ha un bon punt d'entrada [a la zona de calmes equatorials], que és una mica més a l'oest d'on van els altres vaixells. Es tracta de guanyar oest, perquè les calmes estan més a l'est d'on passarem [...], el que passa és que guanyar oest amb el vent que tenim és més difícil [...]. És el dilema entre anar més ràpid i navegar a l'est o anar més lents i més a l'oest per evitar la zona de calmes', explicava.

L'anticicló de les Açores encara està actiu i per això hi ha bon vent de component nord-est també per a l’Spirit of Hungary, més proper a la costa africana encara que ahir a la nit va trabujar per separar-se i guanyar velocitat. Nandor Fa i Conrad Colman, els patrons de major i menor edat de la flota respectivament, estan descendint a bon ritme cap a Cap Verd, tot i haver trencat el seu spi A2 fa uns dies. Però els alisis bufen més forts per al We Are Water i el One Planet, One Ocean & Pharmaton, que ja superen l'arxipèlag per l'oest.

Classificació provisional 10 gener 2015 14.00 hores UTC

1. Hugo Boss (A. Thomson - P. Ribes) a 21.413,2 milles de l'arribada

2. Cheminées Poujoulat (B. Stamm - J. Le Cam) a 2,5 milles del líder

3. Renau lt Captur (J. Riechers - S. Audigane) a 2,7 milles del líder

4. Neutrogena (G. Altadill - J. Muñoz) a 27,2 milles del líder

5. GAES Centros Auditivos (A. Corbella - G. Marín) a 45,8 milles del líder

6. One Planet, One Ocean & Pharmaton (A. Gelabert - D. Costa) a 355,2 milles del líder

7. We Are Water (B. Garcia - W. Garcia) a 410,6 milles del líder

8. Spirit of Hungary (N. Fa - C. Colman) a 578,0 milles del líder
PredictWind - Routing 728x90 BOTTOMETNZ Store 2024 728x90 BOTTOMDoyle_SailWorld_728X90px-02 BOTTOM

Related Articles

Shawyer qualifies for the New York to Vendée Race
The Canadian skipper is preparing to line up with 30 fellow IMOCAs Scott Shawyer, the Canadian skipper of the IMOCA Be Water Positive, will be competing in the prestigious single-handed transatlantic race, the New York Vendée, which starts on 29 May 2024.
Posted on 19 Apr
Waszp X Camp Talamone 2024
An all-round project to train sailors and athletes thanks to X-Camps Improving sporting performance by deepening mental, structural, physical as well as technical aspects, consolidating team spirit.
Posted on 19 Apr
UpWind by MerConcept announces 7 female athletes
For the inaugural season of Ocean Fifty Racing After four days of physical and mental tests, individual interviews, and on-water racing, seven female athletes have been selected to join the very first UpWind by MerConcept racing team.
Posted on 19 Apr
Cape 31 class at Royal Southern YC Regatta
German team secure their second overall win in the circuit The Royal Southern Yacht Club played host to Round One of the 2024 31 Race Circuit, delivering a spectacular weekend of competitive sailing that truly tested the mettle of the 17 Cape 31 teams in attendance.
Posted on 19 Apr
The price of heritage
A tale of a city, three towns but one theme, from dinghy historian Dougal Henshall The meeting in question took place down at the National Maritime Museum at Falmouth and saw the 1968 Flying Dutchman Gold Medal winning trio of Rodney Pattisson, Iain MacDonald-Smith and their boat Supercalifragilisticexpialidocious brought back together.
Posted on 19 Apr
Trofeo Princesa Sofía increases hotel occupancy
Filling hotels around Playa de Palma in advance of the tourist season The 53rd Trofeo Princesa Sofía Mallorca by Iberostar helped to generate an occupancy rate of close to 70% in the hotels of Playa de Palma during the month of March, according to data from the industry body, the Asociación Hoteleros Playa de Palma.
Posted on 19 Apr
Sport and inclusion in sailing in Italy
Sea4All is a very intense program of continuous activities Sport and inclusion in sea with Sea4All teams at the Regatta "dei 2 Golfi" in Lignano Sabbiadoro From April 25th -28th in Lignano (Northern Adriatic Sea) will take place the 2 Gulfs Trophy offshore sailing with the participation of Càpita.
Posted on 19 Apr
2nd Melges 15 Winter Series at CN Cascais
Diogo Pereira and Tomas Barreto sail comfortably to victory After 5 bullets and a 6th place on the six races that took place on the two first days, Diogo Pereira and Tomas Barreto sailed comfortably for a 2nd and a 5th on the two races that took place on the last day to secure victory.
Posted on 19 Apr
Last Chance for 2024 Olympic Qualification
Starting this weekend at the Semaine Olympique Française The Last Chance Regatta, held during the 55th edition of Semaine Olympique Française (Franch Olympic Week) from 20-27 April in Hyères, France, is as it says – the last chance.
Posted on 19 Apr
35th Antigua Classic Yacht Regatta Day 1
Easy start to an exciting week The 35th Antigua Classic Yacht Regatta got off to a slow start today with unusual calm southerly winds which prompted the race committee to shorten the Old Road course.
Posted on 19 Apr