Please select your home edition
Edition
A+T Instruments 2024 Leaderboard

Barcelona World Race - Congestió a l'entrada de l'autopista

by Barcelona World Race Media on 5 Jan 2015
Barcelona World Race 2014-15. Gilles Martin-Raget / Barcelona World Race
Barcelona World Race 2014-15 - Tota la flota de la Barcelona World Race, a excepció de l’Spirit of Hungary, navega ja a l'Atlàntic Nord a la recerca dels vents alisis que es formaran entre avui i demà. Hugo Boss, Cheminées Poujoulat i Neutrogena comencen la batalla per ser els primers a trobar un sistema favorable i distanciar-se de la resta. Després d'ells, GAES Centros Auditivos i Renault Captur escurcen distàncies gràcies al vent de l'est que els ha acompanyat en la seva sortida de l'estret de Gibraltar.

Durant les últimes 24 hores la classificació ha sofert importants canvis, sobretot en relació a les distàncies entre els participants de la volta al món. El One Planet, One Ocean & Pharmaton avantatja en 80 milles al We Are Water, navegant tots dos ja a l'Atlàntic. Per la seva banda, el GAES Centros Auditivos navega a menys de 25 milles del grup en cap, amb un avantatge de 40 milles sobre el Renault Captur, que tot i aix manté l'esperança de donar caça els quatre primers i així comprimir una mica més la flota.

Els alisis, pròxim repte per a la flota, són els vents que circulen des dels tròpics fins a l'equador. A la zona nord el seu moviment rotatori és de nord-est a sud-oest, i per això es converteixen en una autopista perfecta de vents portants per als vaixells de la Barcelona World Race. De moment, la flota busca arrumbar cap al sud ajudant-se de l'alta pressió de les Açores abans d'arribar a l’equador. Allà els corrents nord i sud dels alisis, provinents d’Açores i de l'anticicló de Santa Helena, xoquen creant els doldrums, les calmes equatorials.


'Les condicions per a cada vaixell són molt locals, amb petites ratxes, però jo crec que els tres vaixells del davant estem més o menys amb la mateixa velocitat (de vent)', explicava aquest matí Guillermo Altadill, patró del Neutrogena, parlant sobre els seus competidors directes: Hugo Boss i Cheminées Poujoulat. Un sistema atípic i poc clar manté aquests vaixells molt junts: 'En un moment donat caldrà trabujar i algú ho farà abans que els altres, però la separació, amb tan poca velocitat, no serà molt gran'.

Un estret sempre difícil

L'estret de Gibraltar va ser complicat per al Neutrogena. Trànsit dens, xarxes de pesca i vent canviant van formar una combinació que va portar problemes al duo hispà-xilè. 'A l'estret vam trencar una mica el spinnaker perquè vam haver d’evitar d'orsada un vaixell de càrrega que ens va creuar davant, i després vam enganxar tres vegades consecutives una xarxa de pesca', comentava el barceloní Guillermo Altadill. Al costat del seu company José Muñoz, Altadill espera trobar la tranquil·litat a l'Atlàntic i així poder centrar-se només en navegar. 'Els primers tres dies encara no s'agafa el ritme. Sí que és veritat que a l a Mediterrània era tot més intens, sobretot a l'estret amb el tràfic marítim i l'entrada de vent i els problemes que vam tenir... Vam poder dormir poc'.

Patir des del principi

No obstant això, el patró espanyol no es lamenta i és dels que pensa que és millor enfrontar-se a les privacions de la vida a bord com més aviat, com la falta de son o de menjar fresc. 'Si cal patir, cal patir des del principi'. Per això els navegants del Neutrogena van decidir embarcar només menjar liofilitzat a Barcelona i entrar al cent per cent en mode regata des del moment de la sortida. 'Podríem tenir una mica de menjar fresc a bord però crec que no hi ha raó per retardar la que serà la teva dieta durant dotze setmanes. A més el menjar liofilitzat és bastant bo, així que no suposa cap problema', ha matisat Altadill.

Satisfacció a bord

Aleix Gelabert ha reconegut aquest matí estar 'mo lt content i sorprès' per la sisena posició del One Planet, One Ocean & Pharmaton, el vaixell de més edat de la flota: 'No ens havíem pogut comparar en regata amb la resta, però en teoria hauríem d'estar una mica més enrere. La Mediterrània ha estat molt complicat i això ha permès que el nostre vaixell pugui estar per davant d'altres.'

A més, contràriament a la majoria dels seus oponents, Gelabert ha assegurat que el seu pas per Gibraltar va ser 'fàcil'. 'El comunicat que teníem deia que hauria vent, però no tant', apuntava el patró català, que al costat de Didac Costa va creuar l'estret amb vent de 35 nusos. 'Sempre hi ha més vent del que diu la previsió, per això vam ser cauts. Vam tenir sort perquè hi havia relativament poc trànsit, i vam poder creuar l'estret d'una manera molt fàcil'.

Per la seva banda, el We Are Water, patronejat pels germans Bruno i Willy Garcia, va entrar ahir a la tarda a l'Atlàntic amb un temps de 3 dies, 7 hores i 50 minuts entre Barcelona i Gibraltar. Tota la flota, a excepció de l’Spirit of Hungary, ha aconseguit rebaixar la marca rècord per a aquest tram de la Barcelona World Race que ostentava el Virbac-Paprec 3 de Jean-Pierre Dick i Loïck Peyron.

L’Spirit of Hungary continua a la Mediterrània, un mar que se'ls ha complicat massa després d'una decisió tàctica infructuosa que van prendre Nandor Fa i Conrad Colman durant la primera nit de navegació durant l'aproximació a Eivissa. No forçar a les primeres milles de la regata els ha suposat navegar de encalmada en encalmada, i es troben encara a gairebé 100 milles de l'estret de Gibraltar.

Aquest dilluns a la nit, segons preveuen els butlletins meteorològics, els alisis estaran ja establerts i la flota podrà començar a gestionar el seu pas per Madeira i les Canàries, abans de tractar les temibles calmes equatorials.



Classificació provisional Barcelona World Race 2014-2015 (4 gener, 14:00 UTC)

1-Hugo Boss (A. Thomson - P. Ribes) a 22.612 milles de l'arribada
2-Cheminées Poujoulat (B. Stamm - J. Le Cam) a 2,7 milles del líder
3-Neutrogena (G. Altadill - J. Muñoz) a 3,7 milles del líder
4-GAES Centres Auditius (A. Corbella - G. Marín) a 24,2 milles del líder
5-Renault Captur (J. Riechers - S. Audigane) a 64,9 milles del líder
6-One Planet, One Ocean & Pharmaton (A. Gelabert - D. Costa) a 121,8 milles del líder
7-We Are Water (B. Garcia - W. Garcia) a 210,2 milles del líder
8-Spirit of Hungary (N. Fa - C. Colman) a 415,0 milles del Barcelona World Race

Henri-Lloyd - For the ObsessedRS Sailing 2021 - FOOTERSelden 2020 - FOOTER

Related Articles

UpWind by MerConcept announces 7 female athletes
For the inaugural season of Ocean Fifty Racing After four days of physical and mental tests, individual interviews, and on-water racing, seven female athletes have been selected to join the very first UpWind by MerConcept racing team.
Posted today at 1:43 pm
Last Chance for 2024 Olympic Qualification
Starting this weekend at the Semaine Olympique Française The Last Chance Regatta, held during the 55th edition of Semaine Olympique Française (Franch Olympic Week) from 20-27 April in Hyères, France, is as it says – the last chance.
Posted today at 5:42 am
35th Antigua Classic Yacht Regatta Day 1
Easy start to an exciting week The 35th Antigua Classic Yacht Regatta got off to a slow start today with unusual calm southerly winds which prompted the race committee to shorten the Old Road course.
Posted today at 3:49 am
5.5 Metre Alpen Cup at Fraglia Vela Riva Day 1
Cold start but hot racing on Lake Garda, Italy The Jean Genie (GBR 43, Peter Morton, Andrew Palfrey, Ruairidh Scott) won two out of three races on the opening day of the 2024 5.5 Metre Alpen Cup, on Thursday, which is being hosted by the first time by Fraglia Vela Riva.
Posted on 18 Apr
First six OGR finishers all Whitbread veterans
Whitbread yacht Outlaw AU (08) crosses the finish line at 13:39 UTC to claim the Adelaide Cup Former Whitbread yacht Outlaw AU (08) crosses the Royal Yacht Squadron, Cowes finish line at 13:39 UTC, 18th April after 43 days at sea ranking 6th in line honours and IRC for Leg 4.
Posted on 18 Apr
Clipper Race fleet set to arrive in Seattle
After taking on the North Pacific Ocean Over 170 non-professional sailors, including 25 Americans, are on board a fleet of eleven Clipper Race yachts currently battling it out in a race across the world's biggest ocean and heading for the Finish Line in Seattle.
Posted on 18 Apr
Alegre leads the search for every small gain
Going into 2024 52 Super Series season The first of the two new Botin Partners designed TP52s to be built for this 52 Super Series season, Andy Soriano's Alegre, is on course to make its racing debut at 52 Super Series Palma Vela Sailing Week.
Posted on 18 Apr
Trust A+T: Best in Class
Positive feedback from this Caribbean racing season Hugh Agnew recently sailed with SY Adela under Captain Greg Perkins in the Antigua Superyacht Challenge. They went on to win the Gosnell's Trophy - a great result.
Posted on 18 Apr
10 years of growth and international success
J/70 celebrates its 10th anniversary With nearly 1,900 hulls built and National Class Associations in 25 countries, the J/70 is the largest modern sport keelboat fleet in the world.
Posted on 18 Apr
America's Cup Defender christened "Taihoro"
Cup Defender named “To move swiftly as the sea between both sky and earth.” In a stirring ceremony, Iwi Ngati Whatua Orakei gifted and blessed the name ‘Taihoro' on the boat that Emirates Team NZ will sail in their defence of the 37th America's Cup. The launch event took place at the Team's base in Auckland's Wynyard Point.
Posted on 18 Apr